Ψυχοεκπαίδευση και Συμπεριφορική Θεραπεία Οικογένειας

EKPA

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής, Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακριβείας «Κώστας Στεφανής» (E.Π.Ι.Ψ.Υ.), την Α ́ και τη Β’ Ψυχιατρική Κλινική ΕΚΠΑ και την «Υγιεία», ανακοινώνουν την έναρξη των αιτήσεων συμμετοχής στο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο «Ψυχοεκπαίδευση και Συμπεριφορική Θεραπεία Οικογένειας» για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020.

Σκοπός του Μετεκπαιδευτικού Σεμιναρίου «Ψυχοεκπαίδευση και Συμπεριφορική Θεραπεία Οικογένειας» είναι η εκπαίδευση επαγγελματιών ψυχικής υγείας και αποφοίτων σχολών επαγγελμάτων υγείας και φροντίδας ασθενών, στις αρχές και τις τεχνικές της Ψυχοεκπαιδευτικής προσέγγισης, με τη συνδρομή της οποίας οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας είναι σε θέση να βοηθήσουν τους θεραπευόμενους και τις οικογένειές τους να ενημερωθούν υπεύθυνα για τις δυσκολίες που απορρέουν από τη νόσο, σωματική ή ψυχική και να εξοικειωθούν με στρατηγικές αποτελεσματικής διαχείρισης και αντιμετώπισης των δυσκολιών αυτών.

Βασικό στόχο του προγράμματος αποτελεί η θεωρητική κατάρτιση μέσω της εξοικείωσης των σπουδαστών με την εννοιολογική προσέγγιση της Ψυχοεκπαίδευσης ως ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας με εύρος θεραπευτικών εφαρμογών τόσο σε σοβαρές σωματικές νόσους όσο και σε μείζονες ψυχικές διαταραχές και γενικότερα προβλήματα υγείας και ψυχοκοινωνικές δυσκολίες.

Ekpa psychoekpaideusiΠαράλληλα, το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα στοχεύει και στην πρακτική άσκηση των σπουδαστών μέσω της παρακολούθησης- συμμετοχής σε ψυχοεκπαιδευτικά προγράμματα της Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ και του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακριβείας «Κώστας Στεφανής» και συγκεκριμένα: Παρακολούθηση ψυχοεκπαιδευτικών ομάδων οικογενειών που έχουν μέλος τους να πάσχει από σοβαρή ψυχική ή σωματική νόσο και συζήτηση – εποπτεία μετά το πέρας των ομαδικών συνεδριών (Psychoeducational relatives’ groups), παρακολούθηση επιλεγμένων συνεδριών σε ψυχοεκπαιδευτικές ομάδες ασθενών ή συγγενών ασθενών με ψύχωση, διπολική διαταραχή, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, διαταραχές πρόσληψης τροφής κ.ά. (Psychoeducational Patients’ Groups, Psychoeducational Relatives’ Groups) και τέλος παρακολούθηση επιλεγμένων συνεδριών υποστηρικτικής ομάδας συγγενών που έχουν μέλος τους να πάσχει από σοβαρή ψυχική διαταραχή και συζήτηση - εποπτεία μετά το πέρας των συνεδριών (Support Groups).

Αποδέκτες του Μετεκπαιδευτικού Σεμιναρίου:

Το Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο «Ψυχοεκπαίδευση και Συμπεριφορική Θεραπεία Οικογένειας» απευθύνεται κυρίως σε ειδικούς ψυχικής υγείας:
• Ψυχιάτρους
• Ψυχολόγους
• Συμβούλους ψυχικής υγείας
• Ψυχοθεραπευτές
• Κοινωνικούς λειτουργούς
• Νοσηλευτές
• Εργοθεραπευτές
• Φροντιστές σε δομές ψυχικής υγείας
• Στελέχη ιδιωτικών και δημόσιων δομών ψυχικής υγείας
• Αποφοίτους σχολών επαγγελμάτων υγείας και φροντίδας ασθενών.

Διάρκεια και Μορφή Υλοποίησης του Μετεκπαιδευτικού Σεμιναρίου:
Η χρονική διάρκεια του προγράμματος είναι συνολικά 76 ώρες/7 μήνες. Ειδικότερα 60 ώρες αναφέρονται στη θεωρητική εκπαίδευση και 16 ώρες στην πρακτική άσκηση. Η υλοποίηση του Μετεκπαιδευτικού Σεμιναρίου γίνεται με τη μέθοδο της Δια Ζώσης Εκπαίδευσης.
Τα μαθήματα διεξάγονται στην Αθήνα, στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής, Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακριβείας «Κώστας Στεφανής» (E.Π.Ι.Ψ.Υ.) στην οδό Σωρανού του Εφεσίου 2, Παπάγου, κάθε δεύτερη Τετάρτη και έχουν διάρκεια 4 ωρών (4.00μ.μ.-8.30μ.μ.).

Διδακτικές Ενότητες:
1. Εισαγωγή στην Ψυχοεκπαιδευτική προσέγγιση
2. Οικογένεια και Ψυχική υγεία-ψυχική νόσος. Παράγοντες οικογενειακής λειτουργίας
3. Εισαγωγή στη Συμπεριφορική Θεραπεία Οικογένειας. Το μοντέλο του Ian R.H. Falloon
4. Εφαρμογή Συμπεριφορικής Θεραπείας Οικογένειας
5. Η Ψυχοεκπαίδευση από την πλευρά της Ψυχοθεραπείας
6. Εφαρμογές της Ψυχοεκπαίδευσης στη Διπολική διαταραχή
7. Εφαρμογές της Ψυχοεκπαίδευσης στην Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και στις διαταραχές πρόσληψης τροφής
8. Εφαρμογές της Ψυχοεκπαίδευσης στον αυτισμό και σε νευροαναπτυξιακές διαταραχές
9. Ψυχοεκπαίδευση και τραύμα. Ο ρόλος της οικογένειας
10. Εφαρμογές της Ψυχοεκπαίδευσης σε σωματικές διαταραχές
11. Η Ψυχοεκπαίδευση για τη νόσο και η «πέρα από τη νόσο ψυχοθεραπεία», Συνθετική προσέγγιση στην Ψυχοθεραπεία. Παρεμβάσεις Θετικής Ψυχολογίας
12. Καθοδηγητική Ψυχολογία (Coaching) και Ψυχοεκπαίδευση. Burnout φροντιστών. Burnout επαγγελματιών
13. Παρακολούθηση Ψυχοεκπαιδευτικού σεμιναρίου για συγγενείς ασθενών με χρόνια και σοβαρή ψυχική νόσο
14. Παρακολούθηση Ψυχοεκπαιδευτικού σεμιναρίου για συγγενείς ασθενών με χρόνια και σοβαρή ψυχική νόσο
15. Συζήτηση- Απολογισμός- Προγραμματισμός 2ου έτους

Κόστος συμμετοχής:
Το Κόστος Συμμετοχής του Μετεκπαιδευτικού Σεμιναρίου ορίζεται στα 800 € και θα καταβάλλεται σε τέσσερις (4) δόσεις.

Ακαδημαϊκός Yπεύθυνος του προγράμματος:
Μαρίνα Οικονόμου, Καθηγήτρια Ψυχιατρικής Α’ Πανεπιστημιακής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Αιγινήτειο Νοσοκομείο, Επιστημονική Συνεργάτης του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής, Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακριβείας «Κώστας Στεφανής»

Για εγγραφές πατήστε ΕΔΩ.

Στοιχεία σεμιναρίου

Έναρξη 10-12-2019 00:00
Λήξη 24-06-2020 00:00
Χωρητικότητα Απεριόριστο
Τιμή ατόμου €800.00
Διοργανωτής ΕΚΠΑ ΕΠΙΨΥ, ΥΓΙΕΙΑ
Εισηγητής Μαρίνα Οικονόμου
Τόπος διεξαγωγής ΕΠΙΨΥ
Πόλη Αθήνα
Μοιραστείτε αυτό το σεμινάριο:
© 2024 Digital Ideas