Ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός των ανθρώπων που παρουσιάζουν τροφική αλλεργία σε κάποια ουσία ή συστατικό τροφίμων έχει οδηγήσει στην αυστηροποίηση της νομοθεσίας που αφορά τόσο τον χειρισμό των συστατικών αυτών όσο και την επισήμανσή τους [Κανονισμός (ΕΕ) 1169/2011 αλλά και ΦΕΚ 650/Β/28.2.2019 για μονάδες μαζικής εστίασης]. Παράλληλα, διαπιστώνεται συχνά σύγχυση στη χρήση των όρων αλλεργίας και δυσανεξίας. Το θέμα των αλλεργιογόνων στα τρόφιμα θα πρέπει να διαχειρίζεται ως ένας επιπλέον κίνδυνος, στα πλαίσια τόσο μιας μελέτης HACCP όσο και των GMPs που εφαρμόζονται από μια επιχείρηση που παράγει τρόφιμα. Σκοπός του σεμιναρίου είναι αναγνωριστεί, στο πραγματικό βαθμό που του αναλογεί, ο κίνδυνος των αλλεργιογόνων στα τρόφιμα, τι απαιτεί η νομοθεσία από όλες τις επιχειρήσεις τροφίμων (βιομηχανίες-βιοτεχνίες-εργαστήρια-εστιατόρια) να εφαρμόζουν και μέτρα που θα πρέπει να εφαρμόζουν για την πρόληψη των επιμολύνσεων και την προστασία των καταναλωτών.
Περιεχόμενα:
1. Τροφική Αλλεργία – Τρόφιμα και συστατικά που προκαλούν αλλεργίες
2. Αλλεργία vs Δυσανεξία
3. Τάσεις και εξελίξεις στις τροφικές αλλεργίες
4. Κοιλιοκάκη – Τι είναι και πώς διαφέρει από την αλλεργία
5. Νομοθεσία Αλλεργιογόνων
6. Κρίσιμοι Παράγοντες Διαχείρισης Αλλεργιογόνων
7. Ενημέρωση Καταναλωτών – Σημάνσεις
Απευθύνεται σε:
• Υπεύθυνους Ασφάλειας Τροφίμων και Συντονιστές ομάδων HACCP
• Διοικητικό Προσωπικό, αλλά και σε όσους θα ήθελαν να αποκτήσουν μία ολοκληρωμένη εικόνα για τα αλλεργιογόνα στα τρόφιμα
• Χειριστές τροφίμων
Εισηγητές: Βασίλης Μανιφάβας, Χημικός, MS Lead Auditor
Έναρξη | 19-12-2024 10:00 |
Λήξη | 19-12-2024 13:00 |
Χωρητικότητα | 30 |
Τιμή ατόμου | Κατόπιν επικοινωνίας |
Διοργανωτής | TÜV HELLAS |
Εισηγητής | Βασίλης Μανιφάβας |
Τόπος διεξαγωγής | Εξ' αποστάσεως |
Πόλη | Εξ' αποστάσεως |