ISO 45001 – OCCUPATIONAL HEALTH AND SAFETY

ISO 45001 – OCCUPATIONAL HEALTH AND SAFETY-Σεμινάρια στις ΠιστοποιήσειςΣτο πλαίσιο της συνεχιζόμενης αναθεώρησης των προτύπων, ο Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης (ISO) έχει φτάσει στο τελευταίο στάδιο για την έκδοση του, διεθνούς πλέον, προτύπου για την Υγεία & Ασφάλεια στην Εργασία ISO/FDIS 45001: «Συστήματα Διαχείρισης Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία – Απαιτήσεις με οδηγό εφαρμογής», το οποίο θα αποτελέσει  τον διάδοχο του προτύπου OHSAS 18001:2007. Η ομάδα εργασίας ISO (Technical Committee ISO/PC 283) προβλέπει για τελική δημοσίευση του προτύπου το Μάρτιο του 2018.  Το τελικό σχέδιο του προτύπου (ISO/FDIS 45001) έχει ήδη διανεμηθεί  στα μέλη για σχολιασμό και ψηφοφορία. Η καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας είναι η 25η Ιανουαρίου 2018.

Οι βασικοί στόχοι και αναγκαιότητα έκδοσης του "ISO 45001:2018"

To νέο πρότυπο έχει συνταχθεί έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις τρέχουσες ανάγκες και να συνεχίζει να προσφέρει στους οργανισμούς βελτιωμένη επίδοση και επιχειρηματικά οφέλη. Οι νέες ανάγκες περιλαμβάνουν τα κάτωθι:
•    Αναγκαιότητα έκδοσης ενός διεθνούς προτύπου για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία (το OHSAS 18001 δεν είναι διεθνές).
•    Να καθιερωθεί μια ευρύτερη στρατηγική αντίληψη του πλαισίου λειτουργίας του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένων των προσδοκιών των ενδιαφερομένων μερών και της κατεύθυνσης της επιχείρησης.
•    Να γίνει η χρήση της δομής υψηλού επιπέδου του οργανισμού ISO, σύμφωνα με το παράρτημα ANNEX SL.
•    Να ενισχύει την ικανότητα του οργανισμού για την αντιμετώπιση της διακινδύνευσης για την Υ&ΑΕ.
•    Να δοθεί έμφαση στην αποτελεσματική διαχείριση των διεργασιών ώστε να παράγονται τα επιθυμητά αποτελέσματα
•    Να διευκολυνθεί η αποτελεσματική οργανωτική εφαρμογή και η αποτελεσματική αξιολόγηση της συμμόρφωσης.
•    Να χρησιμοποιηθούν απλουστευμένες μορφές γλώσσας και γραφής, ώστε να διευκολυνθεί η κατανόηση και η συνεπής ερμηνεία των απαιτήσεων του.
•    Να διευκολύνει την ενσωμάτωση πολλαπλών Συστημάτων Διαχείρισης
•    Να παρέχει ολοκληρωμένη προσέγγιση της ένταξης όλων των προτύπων στην πραγματική οργανωτική δομή ενός οργανισμού
•    Να αντικατοπτρίζει την πολυπλοκότητα του περιβάλλοντος στο οποίο οι οργανισμοί δραστηριοποιούνται σήμερα.

Σημαντικές αλλαγές

Οι κύριες αλλαγές εντοπίζονται στα παρακάτω σημεία:
•    Το πλαίσιο του οργανισμού: Παρέχει μία μεγαλύτερη κατανόηση των σημαντικών θεμάτων που επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά τον τρόπο διαχείρισης της εργασιακής Υγείας και Ασφάλειας
•    Εργαζόμενοι και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη: Παρέχεται μεγαλύτερη λεπτομέρεια για τον τρόπο θεώρησης των αναγκών και των προσδοκιών τους, και ιδιαίτερα σε σχέση με την απόφαση ένταξής τους στο Σύστημα Διαχείρισης.
•    Ηγεσία και Κουλτούρα: Έχουν εισαχθεί νέες απαιτήσεις σε σχέση με την δέσμευση της ανώτατης διοίκησης και την προώθηση κουλτούρας Υ&ΑΕ
•    Συμμετοχή και διαβούλευση: Έχουν εισαχθεί επιπλέον απαιτήσεις σε σχέση με την συμμετοχή και διαβούλευση με τους εργαζόμενους, κατά την υλοποίηση του Συστήματος Διαχείρισης Υ&ΑΕ.
•    Διακινδύνευση και ευκαιρίες: Περιλαμβάνονται πλέον διακινδυνεύσεις και ευκαιρίες που σχετίζονται με το ΣΔΥΑΕ και όχι μόνο διακινδυνεύσεις για την Υ&ΑΕ.
•    Τεκμηριωμένη πληροφορία: Αντικατάσταση του όρου έγγραφα και αρχεία
•    Σχεδιασμός και Έλεγχος Λειτουργίας: Παρέχεται μεγαλύτερη λεπτομέρεια σε σχέση με τις πολλαπλές θέσεις εργασίας, την ιεράρχηση των μέτρων ελέγχου, τη διαχείριση των αλλαγών, την εξωτερική ανάθεση εργασιών, τις προμήθειες και τους εργολάβους.
•    Εκτίμηση της επίδοσης: Μέτρηση εκείνων των λειτουργιών Υ&ΑΕ, οι οποίες μπορούν να έχουν επίδραση στις νομοθετικές απαιτήσεις, στα μέτρα ελέγχου, στις διακινδυνεύσεις, στις ευκαιρίες και στην επίδοση σε σχέση με τους στόχους.
•    Εκτίμηση της συμμόρφωσης: Παρέχεται μεγαλύτερη λεπτομέρεια σε σχέση με την κατανόηση της κατάστασης συμμόρφωσης του οργανισμού.
•    Ανασκόπηση από τη Διοίκηση: Μεγαλύτερη λεπτομέρεια σε σχέση με τα εισερχόμενα και τα εξερχόμενα της Ανασκόπησης
•    Συμβάν, μη συμμόρφωση και διορθωτική ενέργεια: Παρέχεται μεγαλύτερη λεπτομέρεια σε σχέση με τη διαχείρισή τους. Επιπλέον, ο όρος προληπτική ενέργεια έχει πλέον αντικατασταθεί από την προσέγγιση αξιολόγησης της διακινδύνευσης.

Αναθεωρημένο περιεχόμενο και δομή

Μετά την έγκριση από το οργανισμό ISO του «παραρτήματος SL» το 2012, όλες οι τεχνικές επιτροπές κατά την εκπόνηση των προτύπων συστημάτων διαχείρισης θα χρησιμοποιούν την ίδια δομή, όρους και ορισμούς.  Όλα τα πρότυπα που αφορούν συστήματα διαχείρισης και έχουν δημοσιευθεί από το 2012 και μετά κάνουν χρήση αυτής της εναρμονισμένης δομής. Αυτό το νέο σχήμα θα ακολουθήσει και το ISO 45001 κατά τη διάρκεια της διαδικασίας έκδοσης του.

Η νέα έκδοση του προτύπου αποτελείται από τις ακόλουθες δέκα ενότητες:
1.    Σκοπός
2.    Τυποποιητικές Παραπομπές: Διατύπωση ειδικά για το πρότυπο αυτό
3.    Όροι και ορισμοί: Θα χρησιμοποιηθούν οι κοινοί όροι και οι βασικοί ορισμοί του παραρτήματος SL καθώς και οι επιπλέον ορισμοί που αφορούν στα συστήματα Υ&ΑΕ
4.    Πλαίσιο του οργανισμού: Το τμήμα αυτό θα περιλαμβάνει απαιτήσεις που αφορούν την κατανόηση της οργάνωσης, την εφαρμογή του προτύπου, τις ανάγκες και τις προσδοκίες των ενδιαφερομένων μερών και το πεδίο εφαρμογής του Συστήματος Διαχείρισης Υ&ΑΕ.
5.    Ηγεσία και Συμμετοχή των εργαζομένων: Το τμήμα αυτό θα περιλαμβάνει την δέσμευση της ηγεσίας της ανώτατης διοίκησης του οργανισμού για την πολιτική Υ&ΑΕ, τους οργανωτικούς ρόλους, τις ευθύνες και τις αρμοδιότητες.
6.    Σχεδιασμός: Δράσεις για την αντιμετώπιση των κινδύνων και των ευκαιριών, τους σκοπούς της Υ&ΑΕ και τα σχέδια για την επίτευξή τους.
7.    Υποστήριξη: Τους πόρους που απαιτούνται για το Σύστημα Υ&ΑΕ, την ικανότητα του προσωπικού και την επίγνωση του, την επικοινωνία και τις τεκμηριωμένες πληροφορίες.
8.    Λειτουργία: Επιχειρησιακός σχεδιασμός και έλεγχος και αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.
9.    Εκτίμηση της Επίδοσης: Παρακολούθηση, μέτρηση, ανάλυση και αξιολόγηση, εσωτερικές επιθεωρήσεις και ανασκόπηση από την διοίκηση.
10.    Βελτίωση: Μη συμμορφώσεις και διορθωτικές ενέργειες, βελτίωση.

Μεταβατική Περίοδος
Μετά την τελική έκδοση του προτύπου τον Μάρτιο του 2018, θα ακολουθήσει μεταβατική περίοδος 3 ετών για την πλήρη προσαρμογή των πιστοποιημένων με OHSAS 18001 εταιριών, στο νέο πρότυπο.

Μετά την ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού προγράμματος, χορηγείται Πιστοποιητικό Παρακολούθησης από την TÜV AUSTRIA ACADEMY

Το κόστος συμμετοχής στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα μπορεί να επιδοτηθεί πλήρως από το πρόγραμμα ΛΑΕΚ 0,24% του ΟΑΕΔ. Η ηλεκτρονική υποβολή θα πρέπει να γίνει  με δική σας μέριμνα τουλάχιστον πέντε (5) εργάσιμες ημέρες πριν την ημερομηνία έναρξης του κάθε εκπαιδευτικού προγράμματος. Η TÜV AUSTRIA ACADEMY, δεν αναλαμβάνει την υλοποίηση της σχετικής δήλωσης / διαδικασίας.

Στοιχεία σεμιναρίου

Έναρξη 07-05-2018 09:00
Λήξη 11-05-2018 17:00
Χωρητικότητα Απεριόριστο
Τιμή ατόμου €680.00
Διοργανωτής TÜV Austria Academy
Τόπος διεξαγωγής TUV AUSTRIA ACADEMY ΑΘΗΝΑΣ
Πόλη Αθήνα
Μοιραστείτε αυτό το σεμινάριο:
© 2025 Digital Ideas