Μετεκπαιδευτικό σεμινάριο Εισαγωγή στην Ομαδική Αναλυτική Ψυχοθεραπεία

EDOA

Ετήσιο Σεμινάριο: Ομαδική Αναλυτική Θεωρία και Προσωπική Εμπειρία συμμετοχής σε Ομάδα Aναλυτικού τύπου.

Κάθε συνεδρία του σεμιναρίου περιλαμβάνει μια θεωρητική εισήγηση και συζήτηση, ακολουθούμενη από ομάδες εμπειρίας στις οποίες έχουν τοποθετηθεί όλοι οι συμμετέχοντες. Κατά το δεύτερο τετράμηνο του σεμιναρίου έχουν επίσης προγραμματισθεί συνεδρίες Μεγάλης Ομάδας με την συμμετοχή των μελών και του προσωπικού σεμιναρίου.

Αναλυτικά σε κάθε συνεδρία:
18.00 – 19.00 Θεωρητική εισήγηση και συζήτηση.
18.30 – 19.00 Διάλλειμα – καφές.
19.30 – 21.00 Συμμετοχή σε ομάδες εμπειρίας αναλυτικού τύπου.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε ψυχοθεραπευτές, ψυχιάτρους, ιατρούς άλλων ειδικοτήτων, ψυχολόγους, κοινωνιολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, κοινωνικούς ανθρωπολόγους νοσηλευτές, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, φοιτητές των αντίστοιχων κλάδων, εκπαιδευτικούς όλωνa των βαθμίδων, στελέχη επιχειρήσεων, διοικητικά στελέχη υπηρεσιών υγείας, πτυχιούχους σχολών διοίκησης επιχειρήσεων, επιστημών υγείας και διατροφής και γενικά στον καθένα που ενδιαφέρεται από θεωρητική άποψη για τη δυναμική των μικρών (small groups), μεσαίων (median groups) και μεγάλων (large groups) ομάδων, αλλά επιθυμεί επίσης και να συμμετάσχει προσωπικά σε μια ομάδα εμπειρίας πού θα συντονίζεται με βάση τη θεωρία και την τεχνική της Ομαδικής Ανάλυσης.

Οι θεωρητικές παρουσιάσεις γίνονται από έλληνες και ξένους ειδικούς (ομαδικούς αναλυτές, ψυχαναλυτές, κοινωνιολόγους, νευροεπιστήμονες, φιλοσόφους, κλπ).

Ο συντονισμός των ομάδων εμπειρίας γίνεται από ομαδικούς αναλυτές, μέλη της Διεθνούς Ομαδικής Αναλυτικής Εταιρείας (Group Analytic Society International).

Ενδεικτικές θεωρητικές θεματικές του σεμιναρίου: Η έννοια της θεραπείας, η έννοια της ψυχοθεραπείας, η έννοια της ομαδικής ψυχοθεραπείας. Η διαλεκτική ομάδας - ατόμου και οι συνέπειες του τρόπου προσέγγισης αυτού του διπόλου. Η ιστορία της ομαδικής ψυχοθεραπείας (από τον Pratt στον Foulkes). Ομαδικές ψυχοθεραπείες αναλυτικού τύπου (Analysis in the group), (Analysis of the group), (Analysis of the group in the group through the group by the group with the group including the conductor). H συμβολή του Bion, η συμβολή του Kaes και άλλα ομαδικά μοντέλα ψυχαναλυτικής έμπνευσης. Η ομαδική ανάλυση του S.H. Foulkes. Η φιλοσοφική βάση της ομαδικής ανάλυσης (Αριστοτέλους Πολιτικά), η κοινωνιολογική συνιστώσα της ομαδικής ανάλυσης (η Κοινωνιολογία του Norbert Elias). Σχέσεις και γέφυρες μεταξύ Ομαδικής Ανάλυσης καί Νευροεπιστημών (κατοπτρικοί νευρώνες, διαπροσωπική νευροβιολογία). Σχέσεις και γέφυρες μεταξύ Ψυχανάλυσης και Ομαδικής Ανάλυσης. Σχέσεις και γέφυρες μεταξύ Ομαδικής Ανάλυσης και άλλων προσεγγίσεων από την Ψυχολογία και την Ψυχανάλυση (Attachment theory, Object relations theory, Rrlational psychoanalysis). Η Ομαδική ανάλυση ως εν δυνάμει σύζευξη Ψυχανάλυσης και Κοινωνιολογίας. Θεμελιώδεις έννοιες της Ομαδικής ανάλυσης. Η έννοια του Κοινωνικού Ασυνειδήτου. Η έννοια της Ομαδικής Μήτρας (matrix). Η έννοια της Επικοινωνίας. Η έννοια του Επικοινωνιακού πεδίου (communicational field). Bασικά Ομαδικά Φαινόμενα στην Ομαδική Αναλυτική Ψυχοθεραπεία. Θεραπευτικοί παράγοντες στην Ομαδική Αναλυτική Ψυχοθεραπεία. Η έρευνα στην Ομαδική Αναλυτική Ψυχοθεραπεία. Η ομαδική ανάλυση μετά τον S.H. Foulkes. Η μεσαία ομάδα (median group). Η μεγάλη ομάδα (large group). Η αλλαγή του επιστημονικού υποδείγματος στην ψυχοθεραπεία.

Οι ομάδες εμπειρίας δίνουν στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να έχουν προσωπική εμπειρική επιβεβαίωση της ομαδικής λειτουργίας και των φαινομένων που αναπτύσσονται στην ομάδα καθώς και την δυνατότητα επεξεργασίας των ομαδικών αναλυτικών θεωριών. Η συμμετοχή στην ομάδα εμπειρίας είναι ένας εμπειρικός τρόπος μελέτης της ομαδικής κατάστασης. Δεν συνιστά θεραπεία παρ’ ότι μπορεί να αξιοποιηθεί κατά πολλούς τρόπους από τους συμμετέχοντες.

Η εμπειρία αυτή μπορεί να είναι σημαντική τόσο για τους επαγγελματίες του χώρου όσο και για οποιονδήποτε άλλον ενδιαφερόμενο. Άλλωστε, δε νοείται άτομο χωρίς ομάδα αναφοράς, δεδομένου ότι όλοι είμαστε «προϊόν» μιας ομάδας, δηλαδή της οικογένειας, ενώ σε κάθε έκφανση της ζωής μας προσωπική, κοινωνική, επαγγελματική, κ.ο.κ., ζούμε πάντοτε σε κοινωνική σχέση με κάποιους άλλους, συν-δημιουργούμε δηλαδή, μαζί με άλλα άτομα, διάφορες ομάδες και αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο με ομαδικούς όρους. Όπως το έθεσε η Hanna Arendt (1958), συνοψίζοντας θα έλεγε κανείς τον Φρόυντ, τον Φούκς, τον Μπίον και τον Eλίας: «Η ανθρώπινη κατάσταση είναι αυτή της πληθυντικότητας …. Το γεγονός είναι ότι οι άνθρωποι, όχι ο άνθρωπος, ζουν στη γη και κατοικούν τον κόσμο. Η ανθρώπινη ζωή αρχίζει και συνεχίζεται στην πληθυντικότητα και ποτέ δεν υπήρξε με όρους ενικότητας».

Επιστημονικοί συνεργάτες: Ανδριακοπούλου Κλειώ, Παιδαγωγός, Ψυχοθεραπεύτρια, Ομαδική Αναλύτρια. Γρηγοριάδου Αλίκη, Παιδοψυχίατρος, Ομαδική Αναλύτρια. Κανελλάκης Κωνσταντίνος. Ψυχίατρος, Ομαδικός Αναλυτής, Κούβελας Ηλίας, Ομότιμος Καθηγητής Νευροφυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής τού Παν/μίου Πάτρας. Κυριαζής Δημήτριος, Ψυχίατρος, Παιδοψυχίατρος ΟμαδικόςΑναλυτής. Λιόγας Ευθύμιος, ψυχοθεραπευτής, Ομαδικός Αναλυτής. Ματσάγγας Αριστομένης, Ψυχίατρος, Ομαδικός Αναλυτής. Μερτίκας Γεώργιος, Κοινωνιολόγος. Μωρόγιαννης Κωνσταντίνος, Ψυχίατρος, Ομαδικός Αναλυτής. Νικολής Ιωάννης, Ψυχίατρος, Ομαδικός Αναλυτής. Οικονομοπούλου Ευγενία, Ψυχοθεραπεύτρια, Ομαδική Αναλύτρια. Πατρικίου Αναστασία, Παιδοψυχίατρος, Ομαδική Αναλύτρια. Σκαλή Θεοδώρα, Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια, επιστημονική συνεργατης καί διδάσκουσα στό Τμήμα Ψυχολογιας τού ΕΚΠΑ. Σκόνδρας Μάρκος, Ψυχίατρος, Ομαδικός Αναλυτής. Στυλιανούδη Λίλλυ, κλινική Κοινωνική Ανθρωπολόγος, Διευθύντρια τού Κέντρου Ερεύνης τής Ελληνικής Κοινωνίας της Ακαδημίας Αθηνών. Τσέκερης Χαράλαμπος, Δρ. ψυχοκοινωνιολογίας, διδάσκων στο ΕΚΠΑ, ερευνητής στο τμήμα ψυχολογίας του Παντείου Παν/μίου. Τσιράκη Κωνσταντίνα, Ψυχοθεραπεύτρια, Ομαδική Αναλύτρια. Χουρδάκης Νικόλαος, Ψυχoλόγος, Ομαδικός Αναλυτής.
Farhad Dalal, Ψυχοθεραπευτής, Εκπαιδευτής Ομαδικός Αναλυτής στο Ινστιτούτο Ομαδικής Ανάλυσης τού Λονδίνου.
Τom Ormay, Ψυχαναλυτής, Ομαδικός Αναλυτής, Εκπαιδευτής Ομαδικός Αναλυτής, στο Ινστιτούτο Ομαδικής Ανάλυσης τού Λονδίνου και της Βουδαπέστης.

Στο σεμινάριο θα διδάξουν επίσης και κάποιοι άλλοι Ομαδικοί Αναλυτές από το εξωτερικό. Τα ονόματά τους και τα θέματα των παρουσιάσεών τους θα εμφανιστούν στο αναλυτικό πρόγραμμα τού σεμιναρίου που θα δοθεί στους συμμετέχοντες κατά την εγγραφή τους.

Επιστημονική επιτροπή: Κ. Μωρόγιαννης, Κων/να Τσιράκη, Λίλλη Στυλιανούδη, Χ.Τσέκερης, Δώρα Σκαλή, Ευγενία Οικονομοπούλου, Μάρκος Σκόνδρας, Κλειώ Ανδριακοπούλου.
Συμβουλευτική Επιτροπή: Farhad Dalal, Tom Ormay, Aναστασία Πατρικίου.

Κόστος συμμετοχής: 490 ευρώ σε τρεις δόσεις: (Εγγραφή, Νοέμβριος, Ιανουάριος).
Συνεδρίες: 26.
Φοιτητές: Έκπτωση 10%

Εφ άπαξ εξόφληση: Έκπτωση 10%
Εγγραφές: Μέχρι 20/9/2017

Mε την εγγραφή και χωρίς περαιτέρω επιβάρυνση δίνονται στους συμμετέχοντες και τα εξής βιβλία αναφοράς:
- Dalal, F. (2007). Η Ομαδική Ανάλυση μετά τον S.H. Foulkes. Ας (ξανα)μιλήσουμε σοβαρά για την Ομάδα. Μτφ. Γ. Μερτίκας, Επιστ. Επιμέλεια Κ. Μωρόγιαννης-Χ. Ιωαννίδης. Αθήνα. Κανάκη.
- Α.P. Tom Ormay (2016) Η κοινωνική φύση των προσώπων. Ένα πρόσωπο δεν είναι πρόσωπο. Μτφ. Γ. Μερτίκας. Επιστ. Επιμέλεια Κ.Μωρόγιαννης-Λ.Στυλιανούδη. Αθήνα. Ελληνικό Δίκτυο Ομαδικών Αναλυτών και Εκδόσεις ΤΟΠΟΣ.

Λόγω της συμμετοχής των μελών του σεμιναρίου σε ομάδες εμπειρίας αναλυτικού τύπου, οι διαθέσιμοι χώροι, άρα και οι θέσεις, δέν είναι απεριόριστες. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Στους συμμετέχοντες θα χορηγηθεί βεβαίωση συμμετοχής.

Υπεύθυνος του σεμιναρίου: Κώστας Μωρόγιαννης. Ψυχίατρος – Ομαδικός Αναλυτής. Μέλος της Group Analytic Society International. Πρόεδρος της Εκπαιδευτικής Επιτροπής του Ε.Δ.Ο.Α., τηλ: 210 7213307, 6977627779, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.

Το σεμινάριο μπορεί να αποτελέσει τη «θύρα εισόδου» για όσους επιθυμούν να εκπαιδευτούν ως Oμαδικοί Aναλυτές. Περισσότερες πληροφορίες κατά την εγγραφή.

Πρόγραμμα: Το Σεμινάριο ξεκινάει στις 20/10/2017 και τελειώνει στις 18/5/2018. Γίνεται κάθε Παρασκευή 18.00-21.00, εκτός αργιών. Πρόκειται για 26 τρίωρες συνεδρίες. Οι ακριβείς ημερομηνίες είναι: 20/10, 27/10, 3/11, 10/11, 17/11, 24/11, 1/12, 8/12, 15/12, 22/12/ 2017 και 12/1, 19/1, 26/1, 2/2, 9/2, 23/2, 2/3, 9/3, 16/3, 23/3, 30/3, 20/4, 27/4, 4/5, 11/5, 18/5/2018. 

Τόπος διεξαγωγής: Σισίνη 23, Αθήνα

Στοιχεία σεμιναρίου

Έναρξη 20-10-2017 18:00
Λήξη 18-05-2018 21:00
Χωρητικότητα 21
Λήξη εγγραφών 20-09-2017
Τιμή ατόμου €490.00
Διοργανωτής Ελληνικό Δίκτυο Ομαδικών Αναλυτών
Εισηγητής Κώστας Μωρόγιαννης
Τόπος διεξαγωγής Ελληνικό Δίκτυο Ομαδικών Αναλυτών
Πόλη Αθήνα
Μοιραστείτε αυτό το σεμινάριο:
© 2024 Digital Ideas